Bekijk ons
Privacybeleid
Neem contact op
Informatie over importeren van paarden en de bijbehorende importeisen vindt u op deze pagina. Per land kunnen de importeisen weer verschillend zijn, het is daarom zaak u goed voor te bereiden.
De VWA heeft een overzicht samengesteld met de importeisen van verschillenden landen. De informatie die wordt gegeven bestaan uit adresgegevens en informatie over de veterinaire dienst en de veterinaire beprekingen van landen buiten de EU.
Omdat voor ieder land verschillende importeisen van toepassing kunnen zijn, is het voor de exporteerder van groot belang zich tot deze informatie te kunnen wenden. Op de website van de VWA staat onder het kopje import en export een overzicht van de belangrijkste bij het VIP beschikbare informatie. De informatie bestaat uit adresgegevens van de Nederlandse vertegenwoordiging, de veterinaire dienst in het land, exporteisen en de bij ons bekende veterinaire beperkingen van landen buiten de Europese Unie.
Niet in alle gevallen kan een certificaat worden afgegeven. Derde landen kunnen importeisen stellen waaraan niet kan worden voldaan. Soms gaat het om tijdelijke eisen, bijvoorbeeld bij uitbraak van besmettelijke dierziekten of verdenking van mogelijk grootschalige verontreinigingen.
Soms worden er geen eisen gesteld door het importerende land en ook niet door Nederland als exporterend land. De VWA adviseert in dergelijke gevallen de export te laten vergezellen van een standaard gezondheidsverklaring.
Voor het intraverkeer binnen de EU is geen certificaat vereist voor export van eieren, vis, vlees en vleesproducten. In deze gevallen kan worden volstaan met een zogenaamd handelsdocument. Dit document wordt door het bedrijf zelf opgesteld. De VWA houdt hierop toezicht.
Een verzoekcertificaat of een standaard gezondheidsverklaring geeft immers geen garantie voor toelating van de partij in het derde land. En zelfs bij bindende certificaten of intraverkeer wordt de ondernemer geacht zelf te controleren of een passend certificaat is uitgereikt.
Bron: vwa